...

Acts of honor

Празнични пожелания и паметни Коледни борчета

There is no translation available.

Скъпи дейци на библиотечното дело,

Мемориален фонд „Снежана Янева“ благодари за признанието ви към делото на Снежана за развитие на българските библиотеки и за почитта към нейната светла личност. 

Желаем на българските библиотеки, на всички вас и на вашите семейства хубави Коледни празници и щастлива и благословена Нова Година!

Споделяме с вас снимки на част от засадените в памет на Снежа борчета, украсени в нейна памет за Коледа. 

bor2bor1bor3bor4bor5

Поздравление до конференцията „Информация, етика, милодърдие“ на УниБИТ

There is no translation available.

Уважаеми колеги,

Темата на вашата конференцията докосна не само умовете, но и сърцата на моите студенти от Калифорнийския държавен университет. Те обсъждаха емоционално, че темата е много хубава и навременна, защото информацията, етиката и милосърдието могат да дадат решения на проблемите, които днес тревожат хората по света и да изведат нациите от безперспективното противопоставяне, към сътрудничество.

Те виждат истинността на информацията като път да бъдат оставени на заден план фалшивите новини, които обиждат, нараняват, разделят хора, общности и нации, а днес дори засенчват науката. Те се обединиха около тезата, че истината и процесът на нейното търсене и откриване на основата на проверка на факти както прави науката е по-добрият път за човечеството и те са решени да търсят правдива информация.

Моите студенти виждат етиката като моралният пътеводител, който ще ни води до истината. Не само учените, но и политиците и бизнесмените, администрацииите и военните трябва да бъдат обърнати към истината.

Милосърдието (caritas) ни прави по-добри, то е най-човечната форма на общуване. То се основава на любовта не само към близките ни, но и към всичко живо, към хората, животните и планетата. Ако сме милосърдни ще бъдем щастливи, ще даряваме щастие на ближните си и ще запазим планетата.

Накрая искам да ви посоча като пример моята по-малка сестра, Снежана Янева. Тя беше Председател на Българската библиотечна асоциация и на Настоятелството на фондация „Глобални библиотеки – България“. Колегите и я нарекоха „Апостол на библиотечното дело“, защото тя поведе българските библиотеки към модернизация и демократизация, превърна ги в средища на точна, достъпна и полезна информация за българските граждани. В продължение на повече от 30 години тя даряваше всеки ден времето и парите си за каузата на българските библиотеки, без да получи за това нито един лев от българската държава или частни източници. Беше високо етичен, честен и ерудиран човек, никога не прие награда за себе си, но винаги предлагаше за награждаване колегите си. Милосърдие на дело, не на думи.

За съжаление тя загуби живота си в универсиетска болница в България, защото медицинските кадри там не изпълниха основния етичен принцип на професията си още от древността, Хипократовата клетва и принципа primum non nocere „Не причинявай вреда.“ Техни колеги медици със световна репутация стигнаха до това заключение на основата на медицинските документи за лечението. Очевидно е, че дори в тази хуманна професия работят и хора, които нямаха информацията, знанията и милосърдието и това коства човешки живот.  

Сега колегите на Снежана и се отблагодаряват посмъртно, като честват 70-годишнината от рождението и тази година.

Информацията, етиката и милосърдието създават, а липсата им руши и дори отнема живота не само на моята сестра, но и на много хора на планетата.

Пожелавам успех на конференцията!

Проф. д-р Емилия Янева

Поздравлението беше отправено до Студентската конференцията „Информация, Етика, Милосърдие“ на Университета по библиотекознание и информационни технологии, проведена в София на 20 май 2022 година.

КРЪГЛА МАСА В ПАМЕТ НА СНЕЖАНА ЯНЕВА

There is no translation available.

В рамките на 24 -тото издание на единствения по рода си Национален фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотака „Слава Доброплодни“ в  Сливен (11-13 май 2022г.) беше отбелязана и 70 годишнината от рождението на Снежана Янева

Проведена бе кръгла маса с участието на редакционния екип на Издателска къща”Хермес” посветена на 30-годишния юбилей на издателството, в която се включиха библиотечни специалисти от Сливенски регион. Форумът бе посветен и на 70-години от рождението на дългогодишния председател на ББИА Снежана Янева, с чието съдействие повече от 10 години се реализира програмата наMинистерството на Kултуратаза обогатяване на фондовете на българските библиотеки. Представени бяха издателските политики на „Хермес” и възможностите за работа в променените реалности. 

В края на срещата Стойо Вартоломеев-собственик на издателството дари на присъстващите представители на 60 читалищни библиотеки от Сливенски регион пакети с най-новите издания на „Хермес” като общата стойност на дарението за региона е 6000лв. На РБ”Сава Доброплодни” С.Вартоломеев дари 120 книги на английски език от разпространяваните в книжарници „Хермес” заглавия. 

Интервю за библиотеката при НЧ "Хр. Ботев -1928" с. Столетово, община Карлово, носител на награда "Снежана Янева"

There is no translation available.

Г-н Mирослав Колев - Председател на Настоятелството и Г-н Любомир Петров - Секретар на НЧ "Хр. Ботев -1928 г "

  1. Моля разкажете как помните Снежана Янева?

М.К.: От края на 2012 г. до края на 2018 г. бях директор на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров “ гр. Карлово. Смея да кажа, че през тези 6 години натрупах солиден опит в библиотечното дело. През този период съм участвал във всички събития и инициативи, организирани от ББИА и Фондация „Глобални библиотеки – България“. Запознанството ми със Снежана Янева стана точно на един от форумите, организиран през годините.
Непринудена , спокойна, усмихната, знаеща и искаща да предаде своя опит на всички – така си спомням Снежана. Гледайки я, човек можеше само да ѝ се възхищава за всичко, което с много усилие и желание е постигнала за библиотеките през годините. Днес си спомням за Снежана с уважение към делото ѝ като дългогодишен председател на ББИА , активен общественик, чиито благородни дела ще се помнят от мнозина, близки и далечни приятели на библиотечното съсловие.
Л.П.: За съжаление не съм имал възможността да се запозная лично със Снежана Янева. От това, което научих, запознавайки се с живота и делото ѝ, в представите ми нейния образ ще буди дълбоко уважение към личността ѝ. Истинско светило в областта на библиотечното дело, съвременен будител, за чийто живот и принос трябва да продължава да се говори.

2. Как читалището и библиотеката продължават нейното дело?

М.К.: Читалищната библиотека в нашата малка общност ще продължи делото ѝ благодарение на екипа от млади хора и в мое лице като председател на читалището. Увековечихме името ѝ като именувахме детския кът към читалищната библиотека. От март т.г. той официално носи името Детски библиотечен кът „Снежана Янева“. Това своеобразно ново пространство обособихме с много любов през 2019 г. Стремежът и усилията ни за стимулиране на детското четене от най-ранна детска възраст ще продължават да е водещ приоритет в работата ни. Събитията в чест на 70-годишнина от рождението на Снежана ще продължат и занапред.
Л.П.: Неслучайно казах, че за Снежана трябва да продължава да се говори. Ние ще продължаваме да го правим не само през март, когато ще честваме годишнината от рождението ѝ, но и всеки път, когато споменаваме детския кът. Смятам, че именуването му, е подходящ начин да обвържем името ѝ с един от стремежите на Снежана приживе - утвърждаването на библиотеките като иновативни центрове за четене и насърчаване на читателската култура сред децата. Към това ще се стремим и ние в организацията на бъдещи проекти и инициативи.

Столетово 1

3. Снежана работеше за това световният библиотечен опит да бъде съчетан с най-добрите български традиции. Какъв нов опит и идеи ви даде специализацията в чужбина и как ги прилагате за развитието на вашата библиотека?

М.К.: По проект „Повишаване обучителния капацитет на мениджъри и служители в общинските библиотеки“, финансиран по програмата „Еразъм +“ и изпълнен от Фондация „Глобални библиотеки-България“, в партньорство с консорциума „Модерни библиотеки“, бях част от пътуване и обучение до Финландия и Испания. След което имах възможност да приложа а иновативни практики за привличане на най-малките читатели в библиотеката (инициативата „Азбучните приключения на играчките“).
Столетово 2
Л.П.: Не съм имал възможност да се включва в подобни специализации, тъй като сравнително от скоро част от читалищното и библиотечно дело в моето родно село.
Мога да допълня г-н Колев като споделя, че предстои да организираме събитие в детския кът на библиотеката по подобие на инициативата „Азбучните приключения на играчките“. То ще се организира края на март и началото на април т.г. във връзка с Международния ден на детската книга – 2 април.
Нашето събитие ще бъде „Приключенията на играчките в библиотеката“ и ще бъде предназначено за деца между 3 и 6 години. Те ще донесат своите играчки в детския кът и ще ги оставят тук за няколко дни. Децата ще бъдат поканени на специално събитие на 1 април, когато ще им разкажем по иновативен метод (интерактивна презентация) за приключенията на играчките в библиотеката. Ще им четем приказки и ще направим прожекция на филм по приказка на Ханс К. Андерсен.
По този начин ще обвържем събитието и с рождението на известния автор на приказки, чието име се свърза с Международния ден на детската книга.

4. Как ще използвате наградата?

М.К.: Планираме да подобрим материално-техническата база на детския кът и да внесем иновация. Ще закупим няколко нови етажерки за детски книги. Смятаме да закупим и мултимедиен екран със стойка, тъй като в момента нямаме такъв и за тази цел използваме стената. Част от средствата ще вложим и в покупката и инсталирането на мини аудиосистема. Все неща, които мисля, че ще са ни от полза, за да привлечем малки деца в детския библиотечен кът. Освен да четат, тук ще имат възможност и да се забавляват с различни прожекции на филми и други прояви, инициирани от нас.
Л.П.: До това решение стигнахме заедно с колегата библиотекар, планирайки развитието на детския кът. Вярвам, че с тази ключова стъпка ще усъвършенстваме детския кът и ще успеем да го превърнем в място, в което можем да събираме децата в изпълнение на различни бъдещи инициативи.

Столетово 3

5. Какви планове имате за отбелязване на годишнината от рождението на Снежана Янева занапред?

М.К.: Честването по повод годишнината ще се превърне в традиция занапред. С екипа ще планираме различни дейности, включващи представяне на книги, покана на различни дебютиращи и популярни български автори.
Л.П.: Въпрос на организация и планиране е какво точно ще организираме бъдещите прояви в чест на рождението на Снежана. При всички случаи отбелязването ще е ежегодно, като ще се стремим планираните дейности да са все по-иновативни и интересни за местната общност.

Столетово 4

Интервю за библиотеката в община Димитровград, носител на награда "Снежана Янева"

There is no translation available.

Интервю във връзка с награждаването на библиотека „П. Пенев“ с награда „Снежана Янева“ на Мемориалния фонд на нейно име
Към директора на библиотеката Г-жа Валентина Терзиева

  1. Бихте ли изброили накратко направеното в памет на Снежана Янева от градската библиотека в Димитровград?

Многобройни са инициативите в памет на нашата съгражданка, които Библиотеката направи през последните две години. Това, което ще остане като памет и за поколенията е преименуването на Читалня „Хуманитарни и приложни науки“ на Зала „Снежана Янева“ и засаждането на сребрист бор в двора на библиотеката – нейното любимо дърво, което се превърна в Коледното дърво на библиотеката, с украсяването му всяка година.
По повод на 70-годишнината и, през последната година екипът на Библиотеката припомни на обществеността за нея и делото и чрез редица събития. Сред тях се открояват: неколкократно оформяне на витрини в нейна памет, иницииране на Конкурс за есе и презентация на тема „Моята библиотека на бъдещето“, преглед на 15-годишната история на ежегодната Национална библиотечна седмица, която е инициатива на Снежана. Богатата програма, която бяхме подготвили за реализирането и през 2021 година, посветихме на нея. По повод на събитията за Празника на града, спомена за Снежана Янева беше вплетен в онлайн инициативата ни „Памет за поета“. Всеки, който иска да се запознае по-обстойно с живота и делото и, може лесно да го направи, като последва специално интегрирания линк в меню лентата на сайта на Библиотеката ни.

2. Снежана работеше неуморно световният опит да достигне до всяка библиотека. Какви са реалните измерения на това в библиотека „П. Пенев“?

В национален план, по инициатива на Снежана Янева, у нас бе започнат най-мащабният проект за модернизация на обществените библиотеки - Проект „Глобални библиотеки- България”. Градска библиотека „Пеньо Пенев“ стана част от семейството на „Глобални библиотеки – България“, през 2010 година. Вследствие на това се откри обществен информационен център към нея и безплатен достъп до компютри беше предоставен на всички читатели, от децата до най-възрастните. Въведоха се редица нови услуги чрез използването на информационно-комуникационните технологии – курсове по начална компютърна грамотност, в които бяха обучени стотици наши съграждани; услуги, насочени към безработните лица, търсене на различна специализирана информация; обучения по програмиране за най-малките и много други. Това доведе до повишаване ефективността на работата ни и до повишаване възможността да отговаряме своевременно на разнообразните нужди на нашите потребители.

3. Как след специализация в страни от Европа Вие лично спомагате за прилагане на този опит? Докторската Ви дисертация е посветена на библиотека „П. Пенев“, предавате ли своя опит и знания на други библиотекари и в читалищни библиотеки?

През 2016 – 2017 година имах възможността да участвам в проекта „Повишаване на обучителния капацитет на мениджъри и служители в общинските библиотеки” на Фондация „Глобални библиотеки“ – България, финансиран по Програма „Еразъм +“. Това участие отвори нови хоризонти пред мен, защото имах възможност да се поуча от чуждестранния опит, да генерирам нови идеи и да взаимствам добри практики, които и въведох в нашата библиотека - обособяване на мейкърспейс и тийн-зона, различни игри за насърчаване на четенето за възрастни и деца, жанрово обозначение на книгите, организиране на полезни курсове за нашите потребители и много други.
В резултат на проекта се създадоха добри партньорства, а успехите, които постигнахме с прилагането на световния опит в Библиотеката, доведоха колеги от Румъния, които пожелаха да се обучат и да почерпят идеи от нас.
В последните години неколкократно съм била обучител в семинари, насочени към читалищните библиотекари. Винаги съм готова да помогна на моите колеги със съвет, идеи, насърчение, опит в ежедневните ни усилия за модернизиране на библиотеките - нещо, за което Снежана Янева беше радетел.
Дисертационният труд, който разработвам има за цел да събере на едно място историята, опита и знанието за нашата библиотека и за останалите културни институции в града, затова очаквам да е изключително полезен за всички, интересуващи се от културните процеси в нашия град.

4. Как библиотека „П. Пенев“ ще продължи делото на Снежана Янева?

Безспорен факт е, че Снежана Янева работи за българските библиотеки всеотдайно и напълно безвъзмездно повече от 30 години. Нейният самоотвержен труд и постигнати резултати оставят ярка диря в българската книжовност.
Днес ние прилагаме, в ежедневната си работа, много от основните измерения на нейната мисия, някои от които са вече неразделна част от пряката ни професионална дейност.
Стремежът ни е да продължаваме да предоставяме на нашите потребители навременни и релевантни услуги, атрактивни предложения за самообразоване, възможности за развитие на личността и пълноценно осмисляне на свободното време. Основна цел продължава да бъде модернизацията на библиотеката и достигането на предлаганите от нея възможности до най-широк кръг хора.
Екипът на библиотеката и занапред ще работи достойно и всеотдайно за утвърждаване на професионалния престиж на библиотекаря и цялата гилдия, така както го правеше нашата съгражданка Снежана Янева.